Categoria: formule
Multimea numereleor naturale N
Postat de: Webmateinfo | Data: 2009-12-04
Mulţimea numereleor naturale N.Pentru a scrie un numar oarecare trebuie sa combinam intre ele unele dintre cele 10 simboluri: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.Aceste simboluri se numesc cifre.
Fie d o dreapta pe care alegem un punct O caruia ii asociem numarul 0. Literei A ii asociem numarul 1, lui B numarul 2 etc.Operaţii cu numere naturale:Adunarea,Scăderea ,Inmultirea (Produsul)
Impartirea(impartirea cu rest)Ridicarea la putere(exponent numar natural)Proprietati ale relatiei de divizibilitate.Criterii de divizibilitate.
Fara a folosi impartirea exista metode pentru a arata daca un numar este divizibil sau nu cu altul.Aceste metode se numesc criterii de divizibilitate. Aceste criterii se refera la divizibilitatea cu 2,3,4,5,9,10,25, 10 si puteri ale lui 10. Mai exista criterii de divizibilitate pentru 7 si 11.
Se numeste numar prim orice numar diferit de 1 care are ca divizori numai pe 1 si pe el insusi.
O metoda de a afla numerele prime a fost data din antichitate de matematicianul grec Eratostene cunoscuta sub numele de “ciurul lui Eratostene”.Cel mai mare divizor comun a doua numere a si b ( sau mai multe) este cel mai mare numar care divide ambele numere.
Se noteaza cu : c.m.m.d.c
Cel mai mic multiplu comun a doua sau mai multe numere este cel mai mic numar natural diferit de 0 care se divide cu numerele date.Pentru a gasi cel mai mic multiplu comun a mai multor numere, se descompun numerele in factori primi si se face produsul factorilor primi comuni si necomuni luati o singura data, la puterea ccea mai mare. Se noteaza cu : c.m.m.m.c
Aceasta este doar o scurta descriere, pentru a putea vedea intreg continutul trebuie sa fiti logat!
Voturi: 43 | Clasa: 5 | Categoria: formule | Tip: pdf(151.K) | Descarcari: 182 | Comments: 4 |
Tweet Share
adrian costel spune...
Mi-a placut parerea de a invata de pe saitul acesta si gasesc mai repede probleme de matematica.
adaugat pe: 2012-07-09 11:27:20
EMILIA IORGA spune...
iMI PARE BINE CA AM GASIT ACEST SITE.pOT GASI MAI USOR INFORMATII MATEMATICE, DEFINITII SI PROPRIETATI, TOATE LA UN LOC.
e SUPER!
adaugat pe: 2011-12-13 21:08:56
tif adrian spune...
NICI UNDE NU IMI ZICE CE SA FAC CAND AM ADUNARE SAU SCADERE INTRE BAZE SI EXPONENTI DIFERITI IAR EXPONENTII MARI
adaugat pe: 2011-11-27 17:08:46